Najveći povrat PDV-a imala Ambasada SAD

Bez autora
Oct 12 2014

Međunarodne organizacije i diplomatsko-konzularna predstavništva u BiH su u prvih osam mjeseci ove godine ostvarila značajne iznose povrata PDV-a, među kojima najviše američka ambasada u BiH, pokazuju podaci Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH.Naime, za osam mjeseci ove godine Ambasada SAD u BiH ostvarila je povrat PDV-a u iznosu od 607.221 KM, dok je odmah iza nje OSCE s iznosom od 424.402 KM. Prema ovim podacima, Delegacija Evropske unije u BiH ostvarila je povrat poreza u iznosu od 364.975 KM, a Ured specijalnog predstavnika EU u BiH u iznosu od 197.392 KM.

Najveći povrat PDV-a imala Ambasada SADMeđunarodne organizacije i diplomatsko-konzularna predstavništva u BiH su u prvih osam mjeseci ove godine ostvarila značajne iznose povrata PDV-a, među kojima najviše američka ambasada u BiH, pokazuju podaci Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH.

Naime, za osam mjeseci ove godine Ambasada SAD u BiH ostvarila je povrat PDV-a u iznosu od 607.221 KM, dok je odmah iza nje OSCE s iznosom od 424.402 KM.

Prema ovim podacima, Delegacija Evropske unije u BiH ostvarila je povrat poreza u iznosu od 364.975 KM, a Ured specijalnog predstavnika EU u BiH u iznosu od 197.392 KM.

"Značajne iznose povrata poreza u tom periodu ostvarili su i Ambasada države Kuvajt u iznosu od 197.131 KM i Ambasada Njemačke u iznosu od 175.146 KM", naveli su iz UIO BiH.

Oni su pojasnili da se, u skladu sa Zakonom o porezu na dodatnu vrijednost u BiH u dijelu u kojem govori o oslobađanju od plaćanja PDV-a, kaže da pravo povrata PDV-a imaju diplomatska i konzularna predstavništva, međunarodne organizacije ako je to regulisano međunarodnim ugovorom čiji je potpisnik BiH, te članovi međunarodnih organizacija, uključujući i članove njihovih porodica, ako je to regulisano međunarodnim ugovorima čiji je potpisnik BiH.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik